BUI24 nov '13 09:35

Afghaanse leiders voor veiligheidspact VS

Auteur: ANP Nieuws

KABUL (ANP) - Afghaanse stamoudsten, geestelijken en politici hebben zondag ingestemd met een verdrag dat Amerikaanse militairen ook na 2014 in Afghanistan houdt.Zeker 2500 Afghaanse stamoudsten, geestelijken en politieke leiders waren de afgelopen dagen in Kabul bijeen voor de Loya Jirga (Grote Vergadering) over de afspraken.

EPA
EPA

Zeker 2500 Afghaanse stamoudsten, geestelijken en politieke leiders waren de afgelopen dagen in Kabul bijeen voor de Loya Jirga (Grote Vergadering) over de afspraken. Over het 'veiligheidspact' met de VS is maandenlang onderhandeld tussen de Afghaanse en Amerikaanse regering.

Het akkoord wordt volgens de Loya Jirga nog voor het einde van het jaar ondertekend. Het was een Amerikaanse eis dat de overeenkomst er nog dit jaar zou zijn.

Taliban

Vanaf volgend jaar zullen de meeste NAVO-troepen zich terugtrekken uit Afghanistan. Het Afghaanse leger en de politie moeten dan zorgen voor orde en veiligheid. Deze veiligheidstroepen zijn de afgelopen jaren door de NAVO opgeleid.

Maar gevreesd wordt dat het de Afghanen niet zal lukken om de fundamentalistische Taliban in toom te houden. De VS willen daarom eigen troepen in Afghanistan aanhouden.

Het is nog niet precies bekend om hoeveel militairen het daarbij gaat. De Afghaanse president Hamid Karzai heeft eerder wel een schatting gegeven van 15.000 man.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen