BUI22 okt '13 08:33

Internationaal beraad in Londen over Syrië

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (ANP) - Ministers van Buitenlandse Zaken en hoge diplomaten van 11 landen komen dinsdag bijeen in Londen om een vredesconferentie over Syrië voor te bereiden.

John Kerry. EPA
John Kerry. EPA

Die conferentie wordt op 23 november in het Zwitserse Genève gehouden, maar een belangrijk deel van de Syrische oppositie tegen president Bashar al-Assad is niet van plan naar de conferentie te komen.

Voor zijn vertrek naar Londen zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, dat er geen einde aan de oorlog in Syrië komt als Assad aanblijft als president, aldus de BBC. Assad had maandag laten weten dat hij geen belemmeringen ziet voor zijn deelname aan de presidentsverkiezingen in 2014.

Het is niet duidelijk welke groepen binnen de Syrische oppositie naar Genève willen komen. De Syrische Nationale Raad, de dominante groep binnen het verzet, wil niet onderhandelen over vrede zolang Assad president is. Bovendien is de oppositie tegen het Syrische regime verzwakt door de tegenstellingen tussen gematigde krachten en radicale islamitische groepen.

De burgeroorlog in Syrië duurt al circa 2,5 jaar. Het conlict heeft naar schatting 120.000 levens geëist.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen