BUI10 jun '13 23:28Aangepast op 11 jun '13 01:39

Petitie voor gratie NSA-klokkenluider

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - Een petitie voor gratie voor de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden is maandag meer dan 20.000 keer getekend.

ANP
ANP

De 29-jarige Amerikaan heeft informatie gelekt over het in de gaten houden van telefoon- en internetverkeer door de Amerikaanse geheime dienst NSA.

,,Snowden is een nationale held en moet een pardon krijgen voor iedere misdaad die hij zou hebben begaan met bekendmakingen over geheime surveillanceprogramma's van de NSA'', aldus de petitie die zondag op de website van het Witte Huis was geplaatst.

Door de onthullingen van Snowden bleek onder meer dat de NSA (National Security Agency) gebruikers van internetdiensten als Google, Facebook en Yahoo op grote schaal in de gaten houdt met een geheim computerprogramma, PRISM genaamd.

Als de petitie op 9 juli door minstens 100.000 steunbetuigers is getekend, zullen beleidsexperts van het Witte Huis ernaar kijken en een officiële reactie geven. De huidige regering wil op deze manier meer Amerikanen bij het regeerproces betrekken. Een petitie over het aftreden van president Barack Obama, die eerder op de site was gezet, werd door meer dan 13.000 mensen getekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen