BUI5 jun '13 13:39Aangepast op 5 jun '13 17:47

Rice vervangt Donilon als veiligheidsadviseur

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - Tom Donilon stapt op als Nationaal Veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama.

Susan Rice. EPA
Susan Rice. EPA

Susan Rice volgt hem in juli op. Dat heeft het Witte Huis woensdag bekendgemaakt.

De Nationaal Veiligheidsadviseur is de belangrijkste adviseur van de Amerikaanse president voor veiligheidszaken. Rice (48) is de huidige Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. Zij was de eerste zwarte vrouw die die functie vervulde.

De vervanging van Donilon door Rice wordt gezien als een grote verandering in het team van het Witte Huis dat over buitenlands beleid gaat. Eerder dit jaar verving John Kerry al Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken. Waarschijnlijk zal Rice door haar agressieve stijl van werken meer op de voorgrond treden dan Donilon, die zich liever op de achtergrond hield en camera's leek te schuwen.

Ministerschap

Obama's Democratische partijgenoot Rice gold ook al als kandidaat voor het ministerschap, maar na hevige kritiek van Republikeinen ging die benoeming aan haar voorbij. Ze zou hebben verbloemd dat de aanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi niet spontaan was begonnen tijdens een protest, maar was gepland.

Met haar benoeming tot Nationaal Veiligheidsadviseur gaat Obama een confrontatie met de Senaat uit de weg. De benoeming hoeft namelijk niet door dat deel van het Congres te worden goedgekeurd.

Obama heeft mensenrechtenvoorvechtster en voormalig Witte Huis-medewerkster Samantha Power (42) op het oog om Rice te vervangen als VN-ambassadeur. Power is hoogleraar aan de Universiteit van Harvard.

Gerelateerde artikelen