BUI6 sep '13 16:27

Obama en Poetin spraken elkaar wel

Auteur: ANP Nieuws

SINT-PETERSBURG (ANP) - De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin hebben elkaar vrijdag in Sint-Peterburg voor een persoonlijk gesprek ontmoet.

EPA
EPA

Dat was in de marge van de economische topconferentie van de G20, de 20 belangrijkste economieën, inclusief de EU. Aanvankelijk leken de leiders elkaar te mijden vanwege de vele meningsverschillen tussen het Witte Huis en het Kremlin, vooral over het Midden-Oosten.

Een adviseur van Poetin, Joeri Oesjakov, zei vrijdag dat ,,de tegenstellingen tussen de twee leiders over de kwestie-Syrië ook in het persoonlijk gesprek zijn blijven bestaan''. Obama wil militaire sancties tegen Syrië wegens het gebruik van gifgas. Poetin zei vrijdag dat de beruchte aanval met chemische wapens van 21 augustus ,,een provocatie (van de rebellen) was om internationaal militair ingrijpen uit te lokken''.

Poetin zei dat hij 20 tot 30 minuten met Obama heeft gesproken, voornamelijk over Syrië. De voortvluchtige ex-medewerker van een Amerikaanse inlichtingendienst, Edward Snowden, kwam niet ter sprake. Snowden is naar Rusland gevlucht en wordt in de VS gezocht wegens het lekken van geheimen van de dienst NSA (National Security Agency).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen