BUI10 aug '13 20:53Aangepast op 10 aug '13 22:01

'Openheid over afluisteren is overwinning'

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - Julian Assange van WikiLeaks heeft zaterdag het voornemen van de Amerikaanse president Barack Obama om meer openheid te geven over afluisterprogramma's een ,,overwinning'' genoemd.

EPA
EPA

Het succes is volgens Assange te danken aan de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

Obama wil antiterreurwetgeving aanpassen om meer openheid te kunnen geven over controversiële afluisterprogramma's. De onderdelen die betrekking hebben op het verzamelen van telefoongegevens en andere informatie, gaan op de schop, zei Obama vrijdag. Hij zei de juiste balans te willen creëren tussen veiligheid en burgerrechten.

Wereldwijd is veel kritiek op de VS om spionagepraktijken door de geheime dienst NSA. Die kwamen aan het licht door onthullingen door Snowden. Hij heeft inmiddels tijdelijk asiel gekregen in Rusland. WikiLeaks, dat naar meer transparantie streeft van overheden, heeft Snowden geholpen uit handen te blijven van de Amerikaanse autoriteiten.

Hoewel Obama stelde de afluisterprogramma's transparanter te maken, leek hij vrijdag vooral te benadrukken dat geen sprake is van een knieval voor de klokkenluider. ,,Ik denk niet dat Edward Snowden een patriot is'', zei de president.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen