BUI2 jul '13 03:17Aangepast op 2 jul '13 16:55

Mursi gaat niet in op ultimatum leger

Auteur: BNR Webredactie

“Mursi kan niet opstappen, hij en de Egyptische Islamisten zijn heel bang zijn voor de wraak van de bevolking.”

Dat zegt correspondent Rena Netjes vanuit Caïro. Netjes heeft deze informatie van een lid van het Gewetensfront dat de president adviseert. “Die angst is ook wel terecht, want kantoren van de moslimbroederschap worden in brand gestoken en er is nu al een aantal mensen gedood.” 

Het leger gaf Mursi maandag 48 uur om een compromis te sluiten met de oppositie. Het dreigt anders zelf maatregelen te nemen. Maar Mursi geeft zich niet gewonnen. "De president gaat verder op zijn gekozen weg (...) ongeacht verklaringen die de verdeeldheid onder de mensen groter maakt”, stond in een verklaring van maandagnacht.

Niet legaal
“Hij vertelde ook dat de moslimbroederschap niet gelooft dat wat het leger nu doet legaal is”, zegt Netjes. "De moslimbroeders geloven er heilig in dat ze op de goede weg zijn, op de weg van de democratie. Ze zijn immers via verkiezingen aan de macht gekomen. Zij geloven dat wat het leger heeft gedaan, indruist tegen de grondwet. Zij vinden dat als de oppositie een nieuwe president wil, dat ze dan maar moeten wachten op de verkiezingen.”

Ultimatum
De president denkt niet aan opstappen, terwijl alles om hem heen, de rechtelijke macht, de politie, het leger en het volk, dat wel wil. Dat roept de vraag op wat er gaat gebeuren als het ultimatum verloopt. “De kans bestaat dat groepen aan de kant van Mursi nu de wapens op gaan nemen. De kans op meer geweld is waarschijnlijk en de vraag is of het leger dit kan voorkomen. Het leger wil niet dat het een burgeroorlog wordt.”

Bloedige strijd
Toch is een deel van de demonstranten op het Tahrirplein daar wel bang voor, zegt journaliste Annabell Van den Berghe in Caïro. "De algemene tendens op de pleinen is dat de mensen heel enthousiast zijn. (...) Maar de mensen die al aan het protesteren zijn sinds 25 januari 2011, vrezen het echt. Die vrezen een bloedige strijd. Sommigen spreken van een burgeroorlog. Zij zien het niet goedkomen."

Obama
In de nacht van maandag op dinsdag werd verder bekendgemaakt dat ook de minister van Buitenlandse Zaken zijn ontslag aanbiedt. Hij is de zesde minister die vertrekt sinds zondag.

President Obama heeft Mursi gebeld om zijn zorgen te uiten over de massa-demonstraties in het land. Ook spoorde Obama Mursi aan om snel te reageren op de onvrede onder de bevolking.

Volgens het Witte Huis trekt Obama geen partij vóór of tégen Mursi, maar zet hij zich in voor het democratiseringsproces in Egypte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen