BUI11 dec '13 02:26Aangepast op 11 dec '13 06:39

Oekraïnse oproerpolitie neemt plein in bezit

Auteur: ANP Nieuws

De Oekraïense oproerpolitie heeft vannacht delen van het Onafhankelijkheidsplein in Kiev heroverd op de demonstranten.

EPA
EPA

Een groep van honderden ME'ers verdrong de pro-Europese demonstranten, die daar de afgelopen weken hebben gebivakkeerd tijdens hun protest. De actie verliep vreedzaam.

Wel moesten de politietroepen kettingzagen gebruiken om de houten en metalen afzettingen op het plein te kunnen verwijderen. "De Staatsdienst voor Noodsituaties zal de barricades van de demonstranten ontmantelen'', zo meldde de politie van Kiev aan persbureau Interfax. Er zouden alleen afzettingen worden afgebroken, de acties zijn niet gericht tegen mensen op het plein.

Op het plein speelde de Oekraïense rockband Okean Elzy het nummer 'We geven niet op zonder gevecht'. Demonstranten zongen massaal mee. Ook zijn er in naastgelegen straten meer dan 1000 extra agenten aangekomen, waardoor de demonstranten nu in de minderheid lijken.

Mobieltjes als kaarsen
Kort voor de actie werd de politie midden op het Onafhankelijkheidsplein opgeroepen het bevel voor de ontruiming te negeren en de demonstranten met rust te laten. Sommige demonstranten hielden hun mobieltje als kaarsen in de lucht en zongen het Oekraïense volkslied.

De confrontatie volgt op een dag van diplomatieke toenadering. Catherine Ashton, de buitenlandchef van de EU, en Victoria Nuland, onderminister van Buitenlandse Zaken van de VS, waren dinsdag in Kiev om te praten met de regering en de oppositie. President Viktor Janoekovitsj zei tijdens gesprekken met de westerse delegatie dat hij in maart alsnog het associatieverdrag met de Europese Unie wil tekenen, maar alleen als het Oost-Europese land daarvoor wordt gecompenseerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen