BUI18 dec '13 14:22

'Poetin laat betogers vrij'

Auteur: ANP Nieuws

MOSKOU (ANP) - De amnestie die in Rusland namens president Vladimir Poetin wordt afgekondigd ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de grondwet, is woensdag door de Russische Tweede Kamer, de Doema, goedgekeurd en enigszins uitgebreid.

EPA
EPA

Naar schatting 25.000 gevangenen komen vervroegd vrij, inclusief een aantal mensen die bij betogingen tegen de regering van Poetin zijn opgepakt en zijn veroordeeld wegens ernstige verstoringen van de openbare orde, met name hooliganisme en relschoppen.

Betogers houden geen strafblad aan hun veroordeling over, bepaalde de Doema woensdag nog. Alleen aanstichters en organisatoren van hevige onlusten vallen niet onder de amnestieregeling.

De amnestie is woensdag ook uitgebreid naar personen die nog helemaal niet veroordeeld zijn. Dat is goed nieuws voor de 30 activisten van Greenpeace die in september werden opgepakt en in Sint-Petersburg wachten op een proces wegens hooliganisme. Aangenomen wordt dat de vervolging stopt en er geen proces komt.

Gehandicapten

Onder de mensen die amnestie krijgen, zijn veroordeelden die minderjarig waren bij het plegen van de misdaad, veroordeelde vrouwen met minderjarige kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen ouder dan 55 jaar, mannen ouder dan 60, gehandicapten, veroordeelde militairen en veroordeelden uit het politieapparaat.

De autoriteiten krijgen van de wetgever een half jaar de tijd om de amnestie uit te voeren. Russische media schatten echter dat op zijn minst beroemde gevangenen zoals de twee vrouwen van de 'protestpunkband' Pussy Riot en de activisten van Greenpeace voor het einde van het jaar zijn vrijgelaten.

Gerelateerde artikelen