BUI8 sep '13 03:06

Tweestrijd in burgemeestersverkiezing Moskou

Auteur: ANP Nieuws

MOSKOU (ANP) - Moskovieten mogen zondag naar de stembus om een nieuwe burgemeester te kiezen.

Sergej Sobjanin (EPA)
Sergej Sobjanin (EPA)

Van de zes kandidaten maken er twee daadwerkelijk kans op het burgemeesterschap: zittend burgemeester Sergej Sobjanin van de Kremlinpartij Verenigd Rusland en de onafhankelijke oppositieleider Aleksej Navalny.

Sobjanin is koploper en kan volgens de laatste peilingen rekenen op ongeveer 60 procent van de stemmen. Ongeveer 20 procent van de kiezers heeft zich achter Navalny geschaard.

De oppositieleider is niet in eerste aanleg uit op winst, maar wil vooral de zittende macht aan het wankelen brengen door een tweede ronde af te dwingen. Als Sobjanin minder dan 50 procent van de stemmen krijgt, dan volgt die tweede ronde na 2 weken.

Het kandidaatschap van Navalny is niet onomstreden. De oppositieleider wordt beschuldigd van het aannemen van buitenlands geld, iets wat volgens de Russische kieswet verboden is. Donderdag werd de leider van zijn campagnebureau nog op het politiebureau verhoord. Ook wacht hem nog een hoger beroep in een rechtszaak over het verduisteren van geld uit een staatsbedrijf.

Moskou telt ruim 7 miljoen stemgerechtigden. Het is voor het eerst in 10 jaar dat de Moskovieten zelf een burgemeester mogen kiezen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen