BUI23 sep '13 12:48

Partijbestuur FDP biedt ontslag aan

Auteur: ANP Nieuws

BERLIJN (ANP) - Na de desastreus verlopen verkiezingen voor de Bondsdag hebben partijleider Philipp Rössler en het gehele partijbestuur van de FDP maandag hun ontslag aangeboden.

EPA
EPA

Dat is in kringen van de liberale partij vernomen.

De FDP, die de afgelopen 4 jaar een regeringscoalitie vormde met de christendemocratische CDU/CSU, haalde de kiesdrempel van 5 procent niet. Voor het eerst sinds de oprichting van de Duitse Bondsrepubliek in 1949 is zij niet in de Duitse Tweede Kamer vertegenwoordigd. De partij stamt uit 1948 en heeft sindsdien in 17 van de 22 regeringen gezeten.

Rössler volgde ruim 2 jaar geleden Guido Westerwelle op als partijleider en vicebondskanselier. Als nieuwe partijleider wordt de naam Christian Lindner veelvuldig genoemd. Hij is leider van de liberalen in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, de deelstaat met de meeste inwoners. In tegenstelling tot de meeste andere FDP-lijsttrekkers slaagde hij er vorig jaar bij de verkiezingen in zijn deelstaat wel in de kiesdrempel van 5 procent te halen. FDP-leiders in andere deelstaten hebben maandag al gepleit voor Lindner als nieuwe partijleider.

Gerelateerde artikelen