BUI28 apr '16 02:00

Oekraïne: Rusland houdt zus pilote vast

Auteur: ANP Nieuws

MOSKOU (ANP) - Terwijl Oekraïne wacht op de vrijlating van helikopterpiloot Nadezjda Savtsjenko, houden de Russiche autoriteiten haar zus Vira vast bij de grens tussen Oekraïne en Rusland.

EPA
EPA

Dat stellen althans de Oekraïense autoriteiten. ,,Ik hoop dat de detentie van Vira Savtsjenko niet betekent dat Rusland een nieuwe gijzelaar vastneemt'', meldde de woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter.

Hij voegde eraan toe te hopen dat de slogan #FreeSavtsjenko nu niet van toepassing wordt op beide zussen. De vrouw zit volgens de zegsman in een auto met de Oekraïense consul. ,,De Russische autoriteiten negeren de diplomatieke status daarvan'', stelde hij.

Nadezjda Savtsjenko sloot zich in 2014 aan bij een vrijwilligersbataljon om troepen te trainen die in Oost-Oekraïne tegen separatistische rebellen vochten. Ze werd opgepakt door een pro-Russische groepering en later in Rusland veroordeeld tot 22 jaar strafkolonie, omdat ze medeschuldig zou zijn aan de dood van twee Russische journalisten in het conflictgebied. Savtsjenko ontkende alle betrokkenheid en beschouwde haar arrestatie als een ontvoering. Ze ging diverse keren in hongerstaking en kreeg in eigen land de status van oorlogsheld.

Onlangs kwam er ineens schot in haar zaak. De Oekraïense president Petro Porosjenko maakte bekend dat hij een akkoord over haar vrijlating had bereikt met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Er zijn veel speculaties dat ze zal worden geruild tegen twee Russische officieren die in Oost-Oekraïne zijn opgepakt en tot 14 jaar cel zijn veroordeeld wegens ,,terroristische activiteiten''. Daarover is officieel nog niets bekendgemaakt.

Wat de zus van Savtsjenko in Rusland wilde gaan doen, is onduidelijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen