BUI12 dec '13 18:47

Leger Thailand ontmoet oppositieleider

Auteur: ANP Nieuws

BANGKOK (ANP) - De machtige militaire leiders van Thailand hebben donderdag aangekondigd zaterdag oppositieleider Suthep Thaugsuban te ontmoeten ,,om een uitweg te vinden'' voor het Zuid-Aziatische land.

EPA
EPA

Dat is in de ban van aanhoudende protesten tegen premier Yingluck Shinawatra. Het leger is officieel neutraal. Maar veel Thais denken dat het leger eerder sympathiseert met het royalistische establishment dat in de oppositie zit, dan met de populistische regering. In het verleden hebben de militairen herhaaldelijk staatsgrepen gepleegd.

Het protest ging donderdag door. Demonstranten zijn korte tijd op het terrein van het kantoor van Yingluck geweest. De kleine groep klom over muren, om vervolgens enkele barricades opzij te schuiven en de aanwezige oproerpolitie op te roepen te vertrekken. Tot een confrontatie kwam het niet, waarna de betogers snel weer vertrokken.

Een handreiking die Yingluck deze week deed, heeft de gemoederen niet tot bedaren gebracht. De premier kondigde aan het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven op 2 februari. De oppositie eist evenwel haar aftreden en zet in op een ongekozen volksraad, die het land zou moeten besturen.

Yingluck ligt al weken zwaar onder vuur, oorspronkelijk vanwege een omstreden amnestiewet. Die zou haar broer Thaksin Shinawatra, oud-premier, in staat stellen terug te keren uit ballingschap zonder dat hij voor corruptie de gevangenis in moet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen