BUI15 jun '13 20:45Aangepast op 15 jun '13 23:03

Turkse politie ontruimt Gezi 'protestpark'

Auteur: ANP Nieuws

ISTANBUL (ANP) - De Turkse politie heeft zaterdagavond met behulp van traangas, waterkanonnen en een overmacht aan oproerpolitie het Gezipark in Istanbul ontruimd.

EPA
EPA

De Turkse premier Tayyip Erdogan had eerder op de dag gewaarschuwd dat het park voor zondag door de betogers moest worden ontruimd.

Volgens ooggetuigen waren de betogers snel van het plein verjaagd, maar vielen er wel enkele gewonden. In de omgeving van het park raakten verspreide groepjes betogers vervolgens slaags met agenten. Politie en gemeentewerkers zijn het park aan het ontdoen van attributen die aan de weken van protest herinneren. Ze hebben tenten en andere bouwsels die de demonstranten er hadden neergezet, verwijderd.

De Turkse president Abdullah Gül had de demonstranten ook opgeroepen ,,om nu naar huis te gaan''. Het park in een geliefd deel van de centrale wijk Beyoglu is eind mei het epicentrum geworden van betogingen tegen het beleid van premier Erdogan.

Met gemak

Aanleiding daar te demonstreren was het omstreden plan om er een Ottomaans militair complex na te bouwen dat er van 1808 tot 1940 heeft gestaan. Op 28 mei was er een demonstratie daartegen in het park zelf. Die mondde echter dezelfde week nog uit in betogingen in heel het land tegen Erdogan en in een krachtmeting tussen de premier die al 10 jaar regeert en de oppositie.

Erdogan wint al tien jaar met gemak verkiezingen. Hij heeft het bruto binnenlands product per inwoner verdrievoudigd en de omvang van de export bijna vertienvoudigd. Toch groeit de oppositie door de autoritaire stijl van de premier, zijn religieuze conservatisme en zijn omstreden buitenlandpolitiek ten aanzien van Syrië.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen