BUI2 aug '13 19:29Aangepast op 2 aug '13 20:02

Ruime overwinning voor partij Robert Mugabe

Auteur: ANP Nieuws

HARARE (ANP) - De partij ZANU-PF van president Robert Mugabe heeft woensdag een klinkende overwinning behaald bij de parlementsverkiezingen in Zimbabwe.

EPA
EPA

De nationale kiescommissie liet vrijdag weten dat de partij 142 van de 210 zetels heeft behaald: goed voor een tweederdemeerderheid.

Met deze uitslag kan de partij de grondwet wijzigen zonder dat de steun van andere partijen nodig is. Mugabes opponent Morgan Tsvangirai van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) bestempelde de verkiezingen eerder als ,,van nul en generlei waarde'' en als ,,een grote farce''. Hij wil de uitslag niet accepteren.

De belangrijke landelijke toezichthouder ZESN had namelijk laten weten dat mogelijk 1 miljoen stembusgangers, onder wie veel aanhangers van Tsvangirai, waren weggestuurd, waardoor ze hun stem niet konden uitbrengen. Op het platteland zouden soms mensen met weinig ontwikkeling door Mugabe-aanhangers zijn gedwongen zich als analfabeet voor te doen en vervolgens zijn 'geholpen' bij het uitbrengen van hun stem.

Vreedzaam

Volgens waarnemers van de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC) zijn de verkiezingen echter ,,vrij en vreedzaam'' verlopen. Zij riepen Tsvangirai vrijdag op zijn nederlaag te accepteren.

Ook het hoofd van de waarnemingsmissie van de Afrikaanse Unie, Olusegun Obasanjo, sprak van een eerlijke en vrije stembusgang: ,,Er is het één en ander gebeurd dat had kunnen worden voorkomen, maar we geloven niet dat de resultaten hierdoor zijn beïnvloed''.

Het resultaat van de presidentsverkiezingen, die ook woensdag zijn gehouden, is nog niet bekendgemaakt. De 89-jarige Mugabe is opnieuw kandidaat. Hij regeert het land in het zuiden van Afrika al sinds de onafhankelijkheid in 1980, eerst als premier en sinds 1987 als president.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen