BUI24 nov '13 07:42Aangepast op 24 nov '13 10:43

'Akkoord Iran historische vergissing'

Auteur: ANP Nieuws

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vindt het akkoord over het nucleaire programma van Iran een ,,historische vergissing''.

President Barack Obama en zijn Iraëlische ambtgenoot Benjamin Netanyahu. EPA
President Barack Obama en zijn Iraëlische ambtgenoot Benjamin Netanyahu. EPA

Hij zei dat zondag tegen het Israëlische kabinet.

,,Vandaag is de wereld een veel gevaarlijker plek geworden. Het gevaarlijkste regime in de wereld heeft een belangrijke stap gezet in de richting van 's werelds meest gevaarlijke wapen'', aldus Netanyahu.

De Israëlische minister voor Strategische Zaken Juval Steinitz noemde de afspraken die Iran in Genève maakte met zes wereldmachten eerder al een ,,slechte deal''. ,,De op het laatste moment aangebrachte veranderingen zijn onbevredigend. De overeenkomst was en blijft slecht.''

Alomvattend akkoord

Steinitz zei ondanks de teleurstelling te blijven samenwerken met onder meer de VS om een ,,alomvattend akkoord'' met Iran te bereiken.

Volgens Israël worden de internationale sancties behoorlijk versoepeld, terwijl de belangrijkste delen van het Iraanse nucleaire programma intact blijven. Israël vindt ook dat onduidelijke afspraken zijn gemaakt.

Details

,,We begrijpen bijvoorbeeld nog steeds niet wat intensivering van het toezicht op de nucleaire installaties van Iran precies betekent'', aldus minister van Economische Zaken Naftali Bennett. Hij benadrukte dat juist de details voor Israël belangrijk zijn.

De Amerikaanse president Barack Obama liet weten zondag in gesprek te gaan met premier Netanyahu over het akkoord.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen