BUI4 nov '13 12:54

Proces Mursi opgeschoven na chaotisch begin

Auteur: ANP Nieuws

CAÏRO (ANP) - De rechtszaak tegen de afgezette president van Egypte, Mohamed Mursi, kende maandag een chaotisch begin.

EPA
EPA

De rechter legde de zaak al na enkele minuten stil, omdat Mursi en diens medeverdachten zich in zijn ogen misdroegen. Buiten de politieacademie die dienst doet als tijdelijke rechtbank botsten demonstranten met de oproerpolitie. De zaak gaat volgens nieuwszender Al-Arabiya pas in januari verder.

Mursi staat samen met 14 andere kopstukken van de Moslimbroerderschap terecht, onder meer omdat tijdens zijn bewind demonstranten werden gedood door ordetroepen. De islamistische leider ergerde de rechter door zich niet aan het kledingvoorschrift te houden; hij had in een wit gewaad voor gedetineerden moeten verschijnen, maar droeg in plaats daarvan een blauw pak. Zoals gebruikelijk in Egypte zat hij in een kooi opgesloten.

Medeverdachten van de president riepen leuzen in de rechtszaal. Toen Mursi het proces tegen hem onwettig noemde, besloot de rechter de zitting te schorsen. Na ongeveer een uur leek het proces verder te gaan, maar de rechter besloot de zaak te verdagen. Volgens bronnen binnen het veiligheidsapparaat zitten de Moslimbroeders vast in de beruchte Tora-gevangenis, waar van oudsher politieke tegenstanders van het regime worden opgesloten.

Onrustig

De Egyptische autoriteiten hebben ongeveer 20.000 man aan veiligheidstroepen op de been gebracht om ongeregeldheden de kop in te drukken. Ze vonden maandagmorgen meteen werk: in de buurt van de tijdelijke rechtbank bestookten ze aanhangers van Mursi en zijn Moslimbroederschap met traangas. ,,Islamitisch, islamitisch, Egypte blijft islamitisch'', riepen de demonstranten.

Ook elders in de stad was het onrustig. Voor het Grondwettelijk Hof kwamen enkele honderden aanhangers van Mursi bijeen. Toen ook tegenstanders van de afgezette president zich meldden, kwam het tot vechtpartijen.

De gekozen president Mursi werd in juli door het leger afgezet, na massale protesten tegen zijn regering. Het gebouw van de politieacademie vormt overigens ook het toneel voor de zaak tegen Mursi's voorganger Hosni Mubarak. Hij werd vorig jaar tot levenslang veroordeeld, maar een hogere rechter oordeelde dat het proces over moest en dat de oud-president in de tussentijd onder huisarrest staat. Het hoger beroep tegen de verzwakte Mubarak loopt nog.

Gerelateerde artikelen