BUI26 sep '13 12:35

Straf ex-president Taylor blijft 50 jaar

Auteur: ANP Nieuws

LEIDSCHENDAM (ANP) - De voormalige president van het West-Afrikaanse Liberia heeft donderdag in hoger beroep 50 jaar cel gekregen wegens zijn rol bij gruwelen die in de regio werden gepleegd in de jaren 1996-2002.Het Speciale Hof voor Sierra-Leone (SCSL) in Leidschendam bekrachtigde daarmee in hoger beroep de straf die Charles Taylor eerder dit jaar door het SCSL kreeg opgelegd.Het SCSL heeft het hoger beroep van Taylor voor het belangrijkste deel afgewezen.

EPA
EPA

Het Speciale Hof voor Sierra-Leone (SCSL) in Leidschendam bekrachtigde daarmee in hoger beroep de straf die Charles Taylor eerder dit jaar door het SCSL kreeg opgelegd.

Het SCSL heeft het hoger beroep van Taylor voor het belangrijkste deel afgewezen. Hij kreeg zijn straf wegens zijn rol bij grootschalige misdaden in het aan Liberia grenzende Sierra-Leone. Hij steunde uiterst wrede bendes die hem diamanten uit Sierra-Leone bezorgden.

Nederland

De destijds voortvluchtige Taylor werd in 2006 in Nigeria opgepakt en uitgeleverd aan het SCSL. Om veiligheidsredenen werd de zaak Taylor naar Nederland verplaatst. Hij werd daar in april 2012 schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden. Hij hoorde de strafmaat pas dit voorjaar.

Zowel aanklagers als advocaten waren in deze zaak in hoger beroep gegaan en vochten het oordeel van de rechters aan. De aanklagers eisten vergeefs een hogere straf, 80 jaar cel.

De nu opgelegde straf is definitief. Taylor zal zijn straf uitzitten in Groot-Brittannië.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen