BUI26 okt '13 04:34

'Duizend Turkmenen de cel uit voor feest'

Auteur: ANP Nieuws

ASJGABAT (ANP) - De president van Turkmenistan heeft vrijdag de vrijlating van duizend gevangenen bevolen.

EPA
EPA

Leider Koerbangoeli Berdiemoechamedov wil dat het gevangeniswezen snel handelt, zodat de gelukkigen vanaf zondag kunnen deelnemen aan de festiviteiten rond de nationale onafhankelijkheidsdag. Het Russische persbureau RIA Novosti meldde dat zaterdag op basis van de Turkmeense staatstelevisie.

De juistheid van het bericht kan niet gecontroleerd worden. Zoals ook RIA Novosti opmerkt, kent Turkmenistan geen persvrijheid. Het Aziatische land bungelt wat vrijheden betreft steevast onderaan de ranglijsten van organisaties als Freedom House en Reporters zonder Grenzen.

Berdiemoechamedov kwam eind 2006 aan de macht na het plotselinge overlijden van zijn excentrieke voorganger Saparmurat Nijazov. De nieuwe president is in ieder geval een stuk zakelijker dan zijn voorganger. Hij brak meteen met de persoonlijkheidscultus die Nijazov in het leven had geroepen.

De overleden heerser noemde zichzelf 'Vader der Turkmenen'. Hij schreef een nieuw heilig boek, dat frequente lezers gegarandeerd een plaatsje in de hemel zou bezorgen. Ook stelde hij diverse nieuwe nationale feestdagen in, onder meer voor het tapijt en voor de meloen. Dat zijn naast olie en gas exportproducten van het land.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen