BUI7 dec '13 18:06

Groots afscheid in rouwend Zuid-Afrika

Auteur: ANP Nieuws

PRETORIA (ANP) - Zuid-Afrika bereidt zich voor op de grootste staatsbegrafenis ooit in het land.

EPA
EPA

Ondertussen kondigen wereldleiders hun komst aan om het anti-apartheidsicoon Nelson Mandela de laatste eer te bewijzen.

Barack Obama komt; vrijdag had hij telefonisch al de weduwe van Mandela, Graça Machel, zijn medeleven betuigd. In het kielzoog van de president van de VS reizen zijn voorgangers Bill Clinton en George W. Bush mee, zo werd zaterdag bekend. Ook de Franse president François Hollande en zijn Duitse ambtgenoot Joachim Gauck hebben toegezegd.

De centrale herdenkingsbijeenkomst is dinsdag in het FNB-stadion in Johannesburg, waar plaats is voor meer dan 90.000 mensen. Vanaf woensdag wordt Mandela drie dagen lang opgebaard in het regeringscomplex in Pretoria. 's Avonds wordt het stoffelijk overschot telkens overgebracht naar het militair ziekenhuis en 's ochtends weer opgehaald. De regering heeft de bevolking opgeroepen langs de weg te gaan staan en de stoet met 'Madiba' de laatste eer te bewijzen. Op 15 december wordt Mandela begraven in Qunu in de provincie Oost-Kaap waar hij is opgegroeid.

Vrijheid

Op veel plaatsen in Zuid-Afrika werd ook zaterdag weer Mandela herdacht die donderdag op 95-jarige leeftijd was overleden. Voor het stadhuis van Kaapstad, waar Mandela in 1990 zijn eerste grote toespraak in vrijheid had gehouden, na 27 jaar cel, lagen veel bossen bloemen om de historische gebeurtenis te herdenken. Overal in het land konden condoleanceregisters worden getekend in openbare gebouwen. Voor Mandela's sterfhuis in een buitenwijk van Johannesburg legden kinderen tekeningen en teddyberen neer.

De familie van Mandela kwam zaterdag voor het eerst sinds zijn dood met een verklaring. ,,We hebben een groot man verloren'', zei een woordvoerder. ,,De pijler van de koninklijke familie Mandela is fysiek niet meer bij ons, maar zijn geest blijft bij ons.'' De nabestaanden noemen de oud-president een ,,zorgzame leider die voor iedereen tijd maakte en op dat punt zullen we hem zeer missen.''

Ook elders in de wereld was er groots eerbetoon: Het beroemde Empire State Building in New York werd zaterdag met schijnwerpers belicht in de kleuren van de nationale vlag van Zuid-Afrika. De top van de 381 meter hoge wolkenkrabber stond in het licht van blauwe, gele, rode en groene lampen.

Gerelateerde artikelen