BUI3 jun '13 03:16

Libië in beroep tegen Kaddafi-besluit ICC

Auteur: ANP Nieuws

TRIPOLI (ANP) - Libië wil in beroep gaan tegen het besluit van het Internationale Strafhof (ICC) om Saif al-Islam Kaddafi, zoon van de gedode Libische dictator Muammar Kaddafi, te berechten in Den Haag.

EPA
EPA

Dat zei de Libische minister van Justitie, Salah Marghani zondag.

,,We zullen alles doen wat nodig is om het ICC ervan te overtuigen dat Libië voor een eerlijk proces kan zorgen in overeenstemming met de internationale standaarden'', aldus de minister. ,,Libië zal in beroep gaan tegen het besluit. Een team van Libische en internationale experts werkt aan de voorbereidingen daarvan.''

Rechters van de Kamer van Vooronderzoek van het ICC hadden vrijdag besloten dat niet vaststaat dat Libië Kaddafi zelf kan berechten. Hij moet daarom in Den Haag terechtstaan voor zijn rol in de Arabische Lente in 2011, toen met scherp op betogers werd geschoten.

Kaddafi zit sinds de omwenteling vast in het bergstadje Zintan. De nieuwe regering is er in meer dan een jaar tijd niet in geslaagd om hem te laten overbrengen naar de hoofdstad Tripoli. Kaddafi kan in Libië de doodstraf krijgen, in Den Haag maximaal levenslang.

Gerelateerde artikelen