BUI4 jul '13 09:47Aangepast op 4 jul '13 13:29

Mansour interim-president Egypte

Auteur: ANP Nieuws

CAIRO (ANP) - Opperrechter Adli Mohamed Mansour is donderdagmorgen volgens de militaire coupplegers officieel de interim-president van Egypte geworden.

EPA
EPA

Het staatspersbureau MENA meldde dat de strijdkrachten ,,de presidentiële bevoegdheden hebben overgedragen aanMansour'', het hoofd van het Hoge Constitutionele Hof.

De 67-jarige Mansour legde donderdag de eed af. Hij moest eerst nog de eed afleggen als voorzitter van het hoogste hof, want Mansour werd begin deze maand pas benoemd door president Mohammed Mursi meldde de nieuwsite al-Ahramonline. Daarna werd hij als president ingezworen.

Waar Mursi is gebleven is nog steeds niet bekend. Tal van topfiguren van de Moslim Broederschap of de Partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid (FJP) van de broederschap, zijn opgepakt en opgesloten in het gevangeniscomplex Torah aan de zuidrand van Caïro. Daar zit de voorganger van Mursi, Hosni Mubarak, ook vast.

Technocraten

De militaire leider generaal Abdel Fattah al-Sisi, heeft alleen aangegeven dat er vervroegde verkiezingen komen en zei niet wanneer. Al-Sisi heeft gezegd dat er een regering van technocraten komt en dat hij aan een nieuwe grondwet gaat werken. De couppleger is voorts 'begaan' met de media. Hij wil ,,een ethische mediacode vastleggen om het professionalisme van de media te garanderen''.

Mansour is door de militairen die woensdag een staatsgreep pleegden, aangewezen om de de taken van het staatshoofd te vervullen tot er nieuwe verkiezingen zijn gehouden. Hij is niet de eerste interim-president. Na de moord op president Anwar al-Sadat op 6 oktober 1981 was de toenmalige voorzitter van het parlement, Sufi Abu Taleb, 8 dagen lang president totdat luchtmachtgeneraal Hosni Mubarak officieel Sadats opvolger werd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen