BUI6 dec '13 00:57Aangepast op 6 dec '13 01:26

"Einde van historisch tijdperk"

Auteur: ANP Nieuws

JOHANNESBURG - Thabo Mbeki, die Mandela in 1999 opvolgde als president van Zuid-Afrika, noemt het overlijden van Mandela een einde van een tijdperk.

EPA
EPA

,,Zijn dood markeert het einde van een historisch tijdperk van heldendaden.'' Mbeki noemt het overlijden van Mandela een triest moment voor zijn familie.

,,Maar het is ook een persoonlijk verlies voor ons, want hij was decennialang onze gids.'' Terwijl het land rouwt, is Mandela's missie nog niet vervuld, zegt Mbeki. ,,We moeten de fundamentele vraag stellen wat we moeten doen om een democratisch, niet-racistisch, niet-seksistisch en welvarend Zuid-Afrika op te bouwen.''

De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemt de overleden oud-president van Zuid-Afrika ,,een lichtend voorbeeld voor de wereld''. ,,Vele jaren in de gevangenis konden Nelson Mandela niet breken of verbitteren. Uit zijn boodschap van verzoening is uiteindelijk een nieuw, beter Zuid-Afrika ontstaan.'' Merkel roemt verder de geweldloze manier waarop Mandela zich tegen het racisme verzette.

Vanuit Frankrijk reageert president François Hollande: ,,Nelson Mandela heeft geschiedenis geschreven voor Zuid-Afrika en de wereld. Mandela was een onvermoeibare strijder tegen de apartheid.’’ Hollande sprak zijn waardering uit voor Mandela’s prestaties van verzoening na het einde van de apartheid.

Gerelateerde artikelen