BUI5 sep '13 07:52

Film: Femen wordt geleid door een man

Auteur: ANP Nieuws

VENETIË (ANP) - De feministische Oekraïense organisatie Femen, bekend van protesten met blote borsten, is opgericht door een man en wordt ook door hem geleid.

EPA
EPA

Dat blijkt uit de documentaire 'Oekraïne is geen bordeel', die deze dagen te zien is op het filmfestival van Venetië. Femen-leider Victor Svyatski doet in de film van de Australische Kitty Green opmerkelijke uitspraken over de vrouwelijke activistes.

,,Deze meisjes zijn zwak'', vindt Svyatski. ,,Ze zijn onderdanig, zonder ruggengraat, onpunctueel en heel veel andere dingen die politiek activisme in de weg staan.'' Hij leerde hen naar eigen zeggen hoe ze succesvolle activisten konden worden door deze eigenschappen te veranderen.

De vrouwen van Femen baarden de afgelopen jaren veel opzien met hun acties tegen seksisme en onderdrukking van vrouwenrechten, die ze steevast met ontbloot bovenlijf voeren. Documentairemaakster Green verbleef een jaar in Kiev bij vier leden van de groep. Ze ontdekte gaandeweg dat Svyatski niet zomaar adviseur van Femen is, maar feitelijk aan de touwtjes trekt, zo vertelde ze aan de Britse krant The Independent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen