BUI5 sep '13 05:19

Artsen: malaria vertienvoudigd in deel Tsjaad

Auteur: ANP Nieuws

NDJAMENA (ANP) - Medici maken zich zorgen over een sterke toename van het aantal malariagevallen in het zuidoosten van Tsjaad.

EPA
EPA

Artsen zonder Grenzen zag het aantal meldingen van nieuwe besmettingen in de regio Salamat afgelopen maand met een factor tien stijgen: van 1228 in de eerste week tot ruim 14000 aan het einde van de maand. Dat meldde de BBC donderdag.

De parasiet die malaria veroorzaakt wordt overgebracht door muggen. In het regenseizoen, dat van juli tot november duurt, komt malaria altijd meer voor. De recente toename is echter ongebruikelijk hoog, stelt Artsen zonder Grenzen.

In ontwikkelingslanden is malaria nog vaak een dodelijke ziekte, vooral voor kinderen. De Wereldgezondheidsorganisatie van de VN heeft becijferd dat in 2010 wereldwijd meer dan 650.000 mensen aan de ziekte stierven. De meeste inwoners van het getroffen gebied in Tsjaad hebben geen muskietennetten om zich tegen de muggen te beschermen. ,,Ze slapen in de open lucht of in kleine hutjes. Daardoor zijn ze extra kwetsbaar'', legde een expert uit aan de BBC.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen