BUI3 jun '13 09:46

Nederland ondertekent wapenhandelsverdrag

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG/NEW YORK (ANP) - Nederland ondertekent maandag op het VN-hoofdkwartier in New York het wapenhandelsverdrag.

Frans Timmermans. ANP
Frans Timmermans. ANP

Alle lidstaten kunnen vanaf deze dag het verdrag ondertekenen dat de handel in conventionele wapens beperkt. Als 50 lidstaten het hebben geratificeerd, treedt het na 90 dagen in werking.

,,Voor de mondiale vrede en veiligheid is het bevorderlijk als wapens niet in verkeerde handen vallen. Dit verdrag is een grote stap in die richting. Nederland zal er alles aan doen het verdrag snel te bekrachtigen'', aldus minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Nederland geeft verder een half miljoen euro aan een VN-fonds dat in dit kader ontwikkelingslanden gaat helpen. Het fonds helpt deze landen bij de opzet van een exportcontrolesysteem voor wapens en bij de veilige opslag en vernietiging van kleine en lichte wapens.

Historische overeenkomst

De Duitse ambtgenoot van Timmermans, Guido Westerwelle, is speciaal voor de ondertekening naar New York gereisd. Hij spreekt van een ,,historische overeenkomst''. Duitsland wil het verdrag nog voor september ratificeren.

Er zijn al verdragen tegen massavernietigingswapens, maar een internationaal verdrag tegen de verspreiding van gewone wapens is een primeur. De tekst van het verdrag stelt dat de lidstaten geen wapens mogen uitvoeren in strijd met wapenembargo's en ook geen wapens mogen exporteren die mogelijk zouden kunnen worden gebruikt bij het plegen van volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden of terrorisme.

Gerelateerde artikelen