BUI6 dec '13 00:37

Apartheid: politiek stelsel scheidde rassen

Auteur: ANP Nieuws

RIJSWIJK (ANP) - Apartheid.

EPA
EPA

Het is misschien wel het meest bekende Nederlandse woord ter wereld. De voormalige Zuid-Afrikaanse dissident en later president Nelson Mandela wijdde het grootste deel van zijn leven aan de strijd tegen dit politieke systeem van rassenscheiding. Maar wat hield apartheid ook alweer in?

Hoewel de scheiding tussen blanken en zwarten al sinds de komst van Nederlanders in Zuid-Afrika in de 17e eeuw plaatsvond, was het premier Jan Smuts die de term apartheid met deze betekenis in 1919 voor het eerst in een toespraak gebruikte.

De hardliner Daniël François Malan die aan het hoofd stond van de Nasionale Party voerde in 1948 officieel apartheid in. De bevolking werd ingedeeld in een van de drie rassen: blank, zwart of gekleurd. Uiteindelijk maakten 317 wetten deel uit van het systeem dat als basis had dat de blanke minderheid (ongeveer 14 procent) de zwarte bevolking (ongeveer 86 procent) domineerde.

Toestemming

Zo waren gemengde huwelijken niet toegestaan. Zwarten mochten in veel gebieden niet komen zonder daar toestemming voor te hebben. De betere banen waren gereserveerd voor de blanken. In blanke scholen werd veel geïnvesteerd, maar het onderwijs voor zwarte kinderen was zo slecht dat veel kinderen niet naar school gingen. Daardoor was analfabetisme onder de zwarte bevolking groot.

De internationale gemeenschap reageerde in de jaren 60 door Zuid-Afrika economisch en sportief te boycotten. Nederland en België stelden daarnaast een culturele boycot in.

In 1990, het jaar dat Mandela werd vrijgelaten, kondigde toenmalig president Frederik Willem de Klerk aan apartheid officieel af te schaffen. In 1991 zijn alle apartheidswetten ingetrokken.

Gerelateerde artikelen