BUI24 nov '13 07:36

'Iraans nucleaire programma deels bevroren'

Auteur: ANP Nieuws

GENÈVE (ANP) - Iran mag uranium niet verder dan 5 procent verrijken en de bouw van nieuwe kerncentrales wordt stilgelegd.

EPA
EPA

Ook wordt een voorraad van met 20 procent verrijkt uranium ,,geneutraliseerd''. Dat is onderdeel van het akkoord dat Iran in Genève heeft gesloten met zes wereldmachten, blijkt uit een document van het Amerikaanse Witte Huis dat in de nacht van zaterdag op zondag is opgesteld.

Het islamitische land heeft niet het recht gekregen uranium te verrijken. Het akkoord geldt in ieder geval voor de komende 6 maanden, waarin gezocht wordt naar een overeenkomst voor de langere termijn. In de 6 maanden zal Iran inspecteurs van de atoomwaakhond IAEA toe moeten laten in onder meer kerncentrales, verrijkingsfabrieken en mijnen.

In ruil voor de concessies krijgt Iran toegang tot 3 miljard euro aan buitenlandse tegoeden. Ook worden internationale sancties die zijn toegepast op goud, petrochemicaliën en auto's deels opgeheven. Verder zou de VS Iran helpen humanitaire hulp, zoals medicijnen en voedsel, in het land te krijgen en worden sommige sancties op het transport en de verzekering van olie opgeheven. De deal zou Iran de komende 6 maanden bijna 4,5 miljard euro opleveren.

Sancties

Een groot deel van de economische sancties tegen Iran blijft van kracht. President Barack Obama van de Verenigde Staten zei dat de komende 6 maanden in ieder geval geen nieuwe sancties worden opgelegd door de VS.

De Verenigde Staten, China, Rusland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland waren betrokken bij de onderhandelingen in het Zwitserse Genève die woensdag begonnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen