10130 apr '16 12:35Aangepast op 30 apr '16 13:03

Onderzoek naar antisemitisme bij Labour

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (ANP) - De leider van het Britse Labour, Jeremy Corbyn, laat een onafhankelijk onderzoek doen naar mogelijk antisemitisme binnen zijn partij.

EPA
EPA

Labour liet zaterdag aan de BBC weten dat Shami Chakrabarti, voormalig leider van de campagnegroep Liberty, daarover de Joodse gemeenschap en andere minderheidsgroeperingen gaat benaderen.

Verder komt Corbyn met nieuwe richtlijnen voor het omgaan met racisme binnen de partij. Die worden in mei besproken tijdens een bijeenkomst van het partijkader. Volgens een verklaring van Labour wordt schriftelijk vastgelegd dat de partij ,,geen enkele vorm van racisme, inclusief antisemitisme, tolereert''.

Labour schorste donderdag ex-burgemeester van Londen Ken Livingstone, omdat die antisemitische uitlatingen zou hebben gedaan. Livingstone zei in een interview met de BBC dat Adolf Hitler in 1932 pleitte voor een verhuizing van Joden naar het gebied dat later Israël zou worden. ,,Hij steunde het zionisme voordat hij doordraaide en uiteindelijk zes miljoen joden vermoordde'', voegde de ex-burgervader eraan toe. Hij zei later nog wel dat de nazileider ,,een monster van a tot z'' was, maar het kwaad was toen al geschied.

Livingstone zei zaterdag tegen de radiozender LBC dat hij het betreurde dat hij zoveel ophef heeft veroorzaakt door het noemen van de naam Adolf Hitler. Hij bood geen excuses aan. ,,Hoe kan ik me excuseren voor het spreken van de waarheid?''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen