BUI1 okt '13 08:54

'Shutdown? check uw e-mail'

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - Amerikaanse ambtenaren die willen weten of ze door het politieke getouwtrek over de federale begroting enige tijd buiten spel worden gezet, moeten hun e-mail checken.

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner. EPA
De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner. EPA

Alle federale ambtenaren krijgen of kregen een e-mail waarin staat of ze naar hun werk moeten gaan of thuis kunnen blijven.

Zij die voorlopig met onbetaald verlof moeten gaan, mogen dinsdagmorgen nog wel enkele uren op het werk komen om orde op zaken te stellen, zoals bijvoorbeeld bureauladen van bederflijke waar ontdoen. Maar ze mogen van de wet dinsdagmorgen beslist niet werken. Dat mag pas weer als ze officieel zijn teruggeroepen. Er is een mogelijkheid dat het Congres later alsnog bepaalt dat voor de gedwongen verloftijd salaris wordt uitbetaald, maar dat zou dan alleen voor vaste en niet voor tijdelijke krachten zijn.

Wie er naar huis moeten, wordt bepaald door 'federal managers' die gebruik maken van een plan dat eerder is opgesteld. Naar schatting ruim 800.000 van de meer dan 2 miljoen federale overheidsdienaren worden door deze 'shutdown' getroffen. Maar de overigen hoeven er volgens de meldingen van de Washington Post niet op te rekenen dat ze op tijd hun salaris ontvangen. De mensen die blijven werken houden zich bezig met de nationale veiligheid, inclusief het buitenlands beleid, de betaling van rekeningen en andere financiële verplichtingen die de Amerikaanse federale overheid heeft, of met de bescherming van personen en goederen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen