BUI16 jun '13 23:12Aangepast op 17 jun '13 10:24

Premier Tsjechië dient ontslag in

Auteur: BNR Webredactie

De Tsjechische premier Petr Necas dient maandag zijn ontslag in vanwege een corruptie- en afluisterschandaal. Het land gaat gebukt onder zware economische omstandigheden en werd eerder al gekort door Brussel vanwege corruptie.

EPA
EPA

Necas is in het nauw geraakt na invallen van de politie donderdag in enkele overheidsgebouwen en andere kantoren. In totaal zijn zeven mensen aangehouden en aangeklaagd. “De publieke druk werd te groot. Het is werkelijk een enorm schandaal, het doet denken aan een misdaadroman. Ze hebben zelfs nu vastgesteld agenten zijn bevolen om de vrouw van de premier te bespioneren, want de premier wil af van zijn vrouw", zegt correspondent Stefan Bos.

Topje van de ijsberg
Onder de verdachten is het hoofd van het kantoor van de premier, Jana Nagyova. Zij zou de spin in het web zijn van corruptie, machtsmisbruik en illegale observaties door de veiligheidsdienst. Bos: "Dit zou het topje van de ijsberg kunnen zijn. Volgens Tsjechische media hebben deze Nagyova en hij een relatie. Bovendien zijn er bij huiszoekingen goudstaven gevonden en ruim vijf miljoen euro, gewoon bij mensen thuis."

Tsjechië zou door dit schandaal nog verder in de problemen kunnen komen, zegt Bos. Het land gaat gebukt onder de enorme economische crisis en de EU besloot eerder al om Tsjechië zo’n 450 miljoen euro te korten vanwege corruptie. “Brussel zal ook kritisch naar deze gebeurtenissen kijken.”

Politieke stabiliteit
Ook de politieke stabiliteit is in het geding, legt Bos uit. “Necas zegt dat er gewoon een nieuwe premier kan komen en dat daarmee de kous af is, maar ik vraag me af of de president het daar wel mee eens is. De oppositie zal het hier natuurlijk niet mee eens zijn, maar ze heeft een meerderheid nodig in het parlement om nieuwe verkiezingen uit te kunnen schrijven en die meerderheid is er nog niet, dus ik vrees dat dit een lange, politiek onstabiele periode zal worden voor Tsjechië.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen