BUI15 jun '13 18:23Aangepast op 15 jun '13 18:42

Gematigde Rohani wint verkiezing Iran

Auteur: ANP Nieuws

TEHERAN (ANP) - De relatief gematigde Hassan Rohani heeft vrijdag de presidentsverkiezingen in Iran gewonnen, zo werd zaterdag bekendgemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken in het land.Rohani was onder de zes kandidaten de enige die felle kritiek heeft geuit op het beleid van de leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei.

Archief, EPA
Archief, EPA

Rohani was onder de zes kandidaten de enige die felle kritiek heeft geuit op het beleid van de leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei. Rohani vindt dat het regime rechten van burgers schendt en de economie ruïneert.

Rohani won in één keer omdat hij meer dan de helft van de stemmen heeft gekregen. Voorzover bekend gaat het om bijna 51 procent van de uitgebrachte stemmen. De oppositie was aanvankelijk niet eens van plan aan deze door Khamenei geregisseerde show mee te doen. Maar vooraanstaande rivalen en tegenstanders van de Opperste Leider Khamenei verklaarden afgelopen week dat Rohani moest worden gesteund.

Velen zagen toen kennelijk van hun boycot af. De opkomst was bijna 80 procent volgens de Iraanse nieuwszender PressTV. Ruim de helft koos Rohani en tweede in de kiezersgunst is de burgemeester van Teheran, Moammad Baqer Qalibaf. Kandidaten uit de entourage van Khamenei, met name topdiplomaat Saeed Jalili en adviseur Ali Akbar Velayati leden een smadelijke nederlaag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen