BUI14 jun '13 03:41

Iraniërs kiezen nieuwe president

Auteur: ANP Nieuws

TEHERAN (ANP) - De bevolking van Iran gaat vrijdag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen als opvolger van Mahmoud Ahmadinejad, die na 2 termijnen niet meer mag meedoen.

EPA
EPA

De meeste kandidaten zijn nauw verweven met de aartsconservatieve geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei, die het laatste woord heeft. Waarschijnlijk komt vrijdag geen duidelijke winnaar uit de bus en is een tweede ronde nodig.

Hervormers gokken erop dat Hassan Rohani als winnaar uit de bus komt. Hij is van de 6 door Khamenei goedgekeurde conservatieve kandidaten de enige geestelijke. Rohani geldt als een gematigd figuur die van de confrontatiekoers met het Westen af wil. Als nucleair onderhandelaar was hij inschikkelijk jegens het Westen.

De huidige nucleair onderhandelaar, Saeed Jalili, doet ook mee. Hij is de meest anti-westerse van de kandidaten en volgt de harde lijn van Khamenei. Diens naaste adviseur Ali Akbar Velayati maakt ook kans. Ex-minister van Olie Mohammad Gharazi doet ook een gooi. Gharazi is geen favoriet, maar zegt wel de slechte economie en stijgende werkloosheid te willen aanpakken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen