BUI16 jun '13 05:04Aangepast op 16 jun '13 07:29

Noord-Korea wil weer met VS praten

Auteur: ANP Nieuws

PYONGYANG (ANP) - Noord-Korea zegt op hoog niveau met de Verenigde Staten te willen praten ,,om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te verzachten''.

EPA
EPA

Het geïsoleerde Aziatische land heeft de Amerikanen een open uitnodiging gestuurd. Dat meldde het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA zondag.

De Noord-Koreanen hebben de VS laten weten dat geen voorwaarden gesteld mogen worden. Noord-Korea stelt bereid te zijn om te praten over zijn kernwapenprogramma en over een eventueel vredesverdrag met Zuid-Korea. Formeel is het nog altijd oorlog tussen beide Korea's; in 1953 sloten de landen een wapenstilstand, maar van vrede kwam het niet.

Vorige week deed het land nog een soortgelijke handreiking aan aartsrivaal Zuid-Korea. Een geplande ontmoeting tussen Noord-Koreaanse en Zuid-Koreaanse functionarissen ging echter om onduidelijke redenen niet door. Het zou het eerste overleg op hoog niveau zijn geweest in zes jaar tijd.

Pyongyang verbrak in maart nog de laatste contacten met het buurland en dreigde de oorlog te hervatten. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un reageerde op internationale sancties die zijn land kreeg opgelegd nadat het een kernproef had gehouden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen