
De raad nam vrijdagavond (lokale tijd) unaniem een resolutie aan over de vernietiging van alle chemische wapens van het Arabische land.
In de tekst staat dat het regime van president Bashar al-Assad volledig moet meewerken met de ontmanteling van het arsenaal. Als die medewerking uitblijft of te wensen overlaat, zal de Veiligheidsraad zich buigen over nadere maatregelen. Van een concrete dreiging met sancties of militair ingrijpen is geen sprake. De Verenigde Staten hadden dat wel graag gezien, maar door die eis te laten vallen wisten ze een compromis met de Russische regering te sluiten.
Rusland geldt als de belangrijkste bondgenoot van het Syrische regime en hield internationale inmenging in het conflict tot nog toe tegen. Na een dodelijke aanval met chemische wapens bij de Syrische hoofdstad Damascus en de Amerikaanse dreiging met een vergeldingsaanval nam de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov echter het initiatief om Syrië volledig te ontdoen van chemische wapens.
Rusland houdt overigens rebellengroepen verantwoordelijk voor het inzetten van gifgas. Volgens de Amerikanen is het regime schuldig. Inspecteurs van de VN hebben vastgesteld dat in ieder geval op 21 augustus het zenuwgas sarin is gebruikt in de buurt van Damascus. Over de schuldvraag laten de inspecteurs zich niet uit.