BUI25 dec '13 17:45Aangepast op 25 dec '13 21:51

Moslimbroederschap: wij gaan gewoon verder

Auteur: ANP Nieuws

CAÏRO (ANP) - Hoewel de Egyptische regering de Moslimbroederschap (MB) woensdag officieel tot een terroristische organisatie heeft verklaard, blijft de groepering gewoon actief.

Aanhanger van de Moslimbroederschap. EPA
Aanhanger van de Moslimbroederschap. EPA

Dat heeft een woordvoerder van de organisatie laten weten. ,,De Moslimbroederschap zal blijven bestaan omdat ze kracht put uit het Egyptische volk. De Broederschap is in het verleden ook verboden geweest, maar ook toen nooit verdwenen.''

Volgens hem heeft het besluit helemaal geen juridische basis, omdat er nog nooit een Moslimbroeder voor terrorisme is veroordeeld. Met het besluit van woensdag kunnen de autoriteiten nu iedereen van de MB vervolgen voor hun lidmaatschap van deze islamitische organisatie.

De bepaling volgde een dag na de bloedige aanslag op een politiebureau in Mansoura waardoor 16 mensen werden gedood. Hoewel die aanslag is opgeëist door militanten uit de Sinaï, denkt de regering dat de Moslimbroederschap erachter zit. De tijdelijk premier Hazem el-Beblawi omschreef de MB meteen daarna als een terroristische groep en dat is nu formeel bekrachtigd. Volgens een verklaring van de regering woensdag ,,is heel Egypte geschrokken door de verschrikkelijke aanslag die de MB pleegde door het gebouw van de veiligheidsdienst in Dakahlyia op te blazen''.

Een rechtbank had de 85 jaar oude broederschap, een van de oudste en meest invloedrijke islamitische groeperingen in Egypte, afgelopen september al verboden. Dat gebeurde nadat president en Moslimbroeder Mohamed Mursi na massale protesten tegen zijn bewind op 3 juli was verdrongen door het leger. Het verbod is in november in hoger beroep bekrachtigd. Het houdt in dat gebouwen van de organisatie in beslag kunnen worden genomen en financiële tegoeden geblokkeerd. Zolang er nog juridische ontwikkelingen gaande waren, hadden de Egyptische autoriteiten de broederschap nog niet ontmanteld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen