BUI3 mei '16 18:39

IS doodt 'Navy Seal' bij aanval in Noord-Irak

Auteur: ANP Nieuws

ARBIL (ANP) - Terreurbeweging Islamitische Staat heeft dinsdag een Amerikaanse militair gedood bij een grootschalige aanval op Koerdische doelen in Noord-Irak.

EPA
EPA

Het ging om een lid van de elite-eenheid 'Navy Seals' dat door direct oorlogsgeweld om het leven kwam. ,,Gesneuveld in de strijd en een erg tragisch verlies, natuurlijk'', zei minister van Defensie Ash Carter op bezoek in Berlijn.

De IS-strijders wisten volgens de Koerdische autoriteiten in het gebied met onder meer zelfmoordacties en auto's vol explosieven door de linies van de peshmerga heen te breken en Tel Aqsof korte tijd in te nemen. De aanvallen, die allemaal rondom de door IS bezette stad Mosul plaatsvonden, waren de hevigste in maanden.

Volgens de leider van een christelijke militie viel Tel Aqsof, een stadje op 28 kilometer ten noorden van Mosul, korte tijd in handen van de terreurbeweging. Deze werd verdreven met hulp van de door de Verenigde Staten geleide luchtmachtcoalitie. Het Amerikaanse slachtoffer was het derde sinds de VS daartoe in 2014 besloten om de opmars van IS richting de Koerdische stad Arbil te stuiten. Hij werd vermoedelijk getroffen door een sluipschutter.

Dankzij de steun van de Amerikanen, die onder meer F-15's en drones inzetten, hebben de Koerden de afgelopen tijd een aantal overwinningen geboekt. IS slaagt er zelden in door de Koerdische linies heen te breken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen