BUI9 mei '16 15:13Aangepast op 9 mei '16 20:19

Duterte claimt overwinning in Filipijnen

Auteur: ANP Nieuws

MANILA (ANP) - De omstreden Filipijnse politicus Rodrigo Duterte heeft maandag de overwinning geclaimd in de presidentsverkiezingen.

EPA
EPA

Hij heeft beloofd ,,als dictator op te treden'' tegen alles wat niet deugt en wordt vrijwel zeker de nieuwe leider van de meer dan honderd miljoen Filipino's.

De rechtse populist lijkt in stemmenaantal niet meer in te halen. Nadat ruim driekwart van de stemmen was geteld, stond Duterte op bijna 40 procent. Zijn rivalen blijven ver achter. Een van de kansrijkste kandidaten in opiniepeilingen voor de stembusgang van maandag, de senator Grace Poe, heeft erkend dat Dutarte gewonnen heeft. Poe zei dat Dutarte ,,een mandaat heeft gekregen en een kans verdient''. Poe is volgens de volgens de uitslagen die tot dusver bekend zijn, teruggezakt naar een derde plaats. De tweede in de race om het presidentschap bleek Mar Roxas, maar die ligt met 23 procent ook ver achter op Duterte.

De 71-jarige Duterte is een voormalig aanklager en burgemeester die op zijn zachtst gezegd 'grof in de bek' is. Hij gaat er prat op keihard op te treden tegen bijvoorbeeld de misdaad. Hij heeft dat al in Davao City gedaan, waar hij meer dan twintig jaar lang de burgemeester is geweest. Daar zijn vermoede misdadigers door doodseskaders uit de weg geruimd in het kader van Dutertes 'zero tolerance' met betrekking tot misdaad. De boute taal en de doodseskaders in Davao hebben Duterte de bijnamen De Bestraffer en Dutarte Harry (naar de filmpersonage Dirty Harry) bezorgd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen