BUI9 mei '16 17:28Aangepast op 9 mei '16 23:52

Parlementsvoorzitter stopt afzetting Rousseff

Auteur: ANP Nieuws

SÃO PAULO (ANP) - De interim-voorzitter van de Braziliaanse Tweede Kamer, Waldir Maranhão, heeft een afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff afgeblazen.

EPA
EPA

Dat meldden Braziliaanse media maandag.

Maranhão wil dat de Kamer van Afgevaardigden zich opnieuw over de eventuele afzetting buigt. Hij stelt dat het besluit de 'impeachment' te starten in de zittingen van half april om procedurele redenen niet geldig tot stand gekomen is. Maranhão zou ervan overtuigd zijn dat de procedure om politieke redenen in gang is gezet en niet op basis van de beweerde misstappen van de president.

Rousseff wordt van ,,misdadige onverantwoordelijkheid'' beschuldigd. Ze zou in de aanloop naar haar herverkiezing in 2014 de omvang van het begrotingstekort door geknoei in de boekhouding hebben verhuld en ze zou het tekort ook fors hebben opgeschroefd met uitgaven.

Staatsgreep

Rousseff zelf sprak maandag van een opschorting van de afzettingsprocedure. Afgelopen maand besloot een meerderheid van het Huis van Afgevaardigden de langdurige procedure om een president af te zetten in gang te zetten. Rousseff noemde dat een poging tot staatsgreep.

De Braziliaanse Senaat zou zich woensdag over de procedure buigen. Als die voor het afzettingstraject zou stemmen, wordt Rousseff volgens de wet in eerste instantie voor 180 dagen als staatshoofd geschorst. Het leek erop dat de stemming niet door zou gaan, maar de voorzitter van de Senaat, Renan Calheiros, heeft maandag aangekondigd dat hij toch een stemming houdt en Maranhão's besluit negeert. Het is niet duidelijk welke kant het opgaat, maar de kans dat Rousseff haar ambtsperiode uitzit, slinkt verder. Ze is vleugellam in een land dat economisch achteruit holt en waar het werkloosheidspercentage en de inflatie al op circa 10 procent zijn aangeland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen