BUI9 mei '16 18:35

Debat in EU-parlement over uitspraken Erdogan

Auteur: ANP Nieuws

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement houdt woensdag een debat in Straatsburg over de uitspraken van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

EPA
EPA

Veel parlementariërs willen weten wat de gevolgen zijn voor het vluchtelingenakkoord dat de EU en Turkije in maart sloten.

Erdogan zei vorige week dat hij niet van plan is de Turkse terreurwetgeving aan te passen aan Europese standaarden, terwijl dat wel een voorwaarde is die de EU stelt aan visumvrijstelling voor Turken die naar de Europese Unie reizen. ,,Wij gaan onze weg, en jullie gaan jullie weg'', zei de president.

Het parlement moet goedkeuring geven aan de visumliberalisatie, maar had vorige week al besloten pas een besluit te nemen als Turkije aan alle 72 voorwaarden voldoet. Daarmee leek het al vrijwel onmogelijk om de beoogde ingangsdatum van 1 juli te halen.

De uitspraken van Erdogan compliceren de zaak nog verder, ook omdat Turkije mogelijk zijn belofte intrekt om migranten vanuit Griekenland terug te nemen. ,,Europeanen mogen niet de indruk krijgen dat we chantabel zijn'', klonk het in het parlement.

Gerelateerde artikelen