BUI9 mei '16 18:41Aangepast op 9 mei '16 20:04

Erdogan wil ook Springer-concern aanpakken

Auteur: ANP Nieuws

KEULEN (ANP) - Recep Tayyip Erdogan wil ook Mathias Döpfner, de bestuursvoorzitter van 'Axel Springer', juridisch aanpakken.

EPA
EPA

Dat heeft zijn advocaat Ralf Höcker maandag gezegd. Het Duitse mediaconcern heeft partij gekozen voor de satiricus Jan Böhmermann, die is aangeklaagd wegens belediging van de Turkse president.

Volgens Höcker voelt de rechtbank in Keulen niets voor zo'n zaak. Mocht er inderdaad in eerste aanleg geen uitspraak komen in kort geding, dan zal hij Erdogan aanraden het hogerop te zoeken.

Döpfner, uitgever van onder meer Bild, nam het in een open brief op voor Böhmermann. ,,Ik vind zijn gedicht geslaagd. Ik heb er hard om moeten lachen'', liet hij in 'Welt am Sonntag' weten. In een naschrift zei hij: ,,Ik sluit me, meneer Böhmermann, voorzichtigheidshalve inhoudelijk geheel en al aan bij uw formuleringen en honende opmerkingen.''

Massaverkrachting

Höcker toonde zijn strijdlust door te verwijzen naar de gerechtelijke uitspraak die er nu wel ligt tegen filmregisseur Uwe Boll. Deze mag bijvoorbeeld niet meer zeggen dat Erdogan een ,,randdebiel lulletje rozenwater is''. De veroordeelde moet bovendien de kosten van het proces betalen.

,,Het is net als bij een massaverkrachting'', betoogde Höcker. ,,Als er een is begonnen, kruipen er steeds meer uit hun holen om mee te doen. En helemaal als het slachtoffer zogenaamd niets beters verdiend heeft. We moeten als maatschappij oppassen wanneer de dunne lak van beschaving afbladdert en collectieve ontremming ontstaat.''

Gerelateerde artikelen