BUI10 mei '16 15:26

Duitse rechter wijst nieuwe eis Erdogan af

Auteur: ANP Nieuws

BERLIJN (ANP/RTR) - De bestuursvoorzitter van een Duits mediaconcern die vorige week partij koos voor de satiricus die zich de toorn van de Turkse president op de hals haalde hoeft niet op zijn woorden te letten.

EPA
EPA

Dat heeft een Duitse rechter dinsdag bepaald. President Recep Tayyip Erdogan had een spreekverbod geëist tegen Matthias Döpfner, de bestuursvoorzitter van Axel Springer, maar kreeg dus nul op rekest bij de rechtbank.

Volgens de rechter heeft ,,de gedaagde het recht om zijn mening vrijelijk te uiten''. Of Erdogans advocaat in beroep gaat tegen de uitspraak is nog onduidelijk.

Döpfner, uitgever van onder meer Bild, nam het in een open brief op voor Böhmermann. ,,Ik vind zijn gedicht geslaagd. Ik heb er hard om moeten lachen'', liet hij in 'Welt am Sonntag' weten. In een naschrift zei hij: ,,Ik sluit me, meneer Böhmermann, voorzichtigheidshalve inhoudelijk geheel en al aan bij uw formuleringen en honende opmerkingen.''

Erdogans advocaat Ralf Höcker zei vorige week al te verwachten dat hij in eerste aanleg waarschijnlijk niet zijn zin zou krijgen en dat hij zijn cliënt zou aanraden beroep aan te tekenen. Höcker vergeleek daarnaast de recente beledigingen aan het adres van de Turkse president met een groepsverkrachting. ,,Als er een is begonnen kruipen er steeds meer uit hun holen om mee te doen'', aldus Höcker.

Gerelateerde artikelen