BUI10 mei '16 20:58Aangepast op 10 mei '16 21:58

Bangladesh hangt oorlogsmisdadiger op

Auteur: ANP Nieuws

DHAKA (ANP) - Bangladesh heeft woensdag in alle vroegte de islamistische partijleider Motiur Rahman Nizami (73) opgehangen in de centrale gevangenis van Dhaka.

EPA
EPA

Hij was ter dood veroordeeld wegens oorlogsmisdaden tijdens de onafhankelijkheidsstrijd met Pakistan in 1971. Dat heeft minister van Justitie Anisul Haq net na middernacht in Bangladesh bekendgemaakt, in de wetenschap dat het nieuws tot woedende reacties van volgelingen van Nizami kan leiden.

Nizami, een voormalig parlementslid en minister, was de voorman van de Jamaat-e-Islami-partij. Een speciaal tribunaal achtte hem schuldig aan genocide, verkrachting en het organiseren van een slachting onder vooraanstaande intellectuelen. In hoger beroep werd dat vonnis bekrachtigd. De politie en grenswacht hadden duizenden man extra op de been gebracht om tijdens de executie de veiligheid in de belangrijkste steden te bewaken.

Ondanks het nachtelijk uur stroomden tal van mensen de straten van de hoofdstad op om de terechtstelling te vieren. ,,We hebben 45 jaar op deze dag moeten wachten'', reageerde oorlogsveteraan Akram Hossain. ,,Eindelijk heeft de gerechtigheid gezegevierd.''

Jamaat-e-Islami, die betoogde dat de beschuldigingen tegen Nizami elke grond misten, riep op tot een landelijke staking om te protesteren tegen de gang van zaken. De partij noemde hem een ,,martelaar'', die onrecht is aangedaan en die het slachtoffer is geworden van een politieke vete.

Gerelateerde artikelen