BUI11 mei '16 19:14

Geen deal visumvrij reizen Turken voor zomer

Auteur: ANP Nieuws

STRAATSBURG (ANP/DPA) - De kans is zeer klein dat de Europese Unie voor de zomer heeft ingestemd met visumvrij reizen voor Turken.

Martin Schulz . EPA
Martin Schulz . EPA

Het Europees Parlement zal pas dit dossier op de agenda zetten als Turkije aan alle voorwaarden heeft voldaan.

Het is ,,absoluut niet aan de orde'' dat dit eerder gebeurt, zei de voorzitter van het EU-parlement Martin Schulz woensdag in een interview met de Duitse radiozender Deutschlandfunk.

Vorige week stelde de Europese Commissie visumvrij reizen naar de EU in het vooruitzicht voor Turken met een biometrisch paspoort, als Turkije uiterlijk eind juni ook heeft voldaan aan de laatste vijf van de 72 voorwaarden. En juist over de openstaande kwesties is commotie ontstaan.

Geen uitzondering

,,Het gaat niet om details'' wreef Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) de commissie en de EU-lidstaten in een debat in Straatsburg onder de neus. Volgens haar maakt de EU zich zo ,,kwetsbaar voor chantage''. ,,Iedereen die media volgt kan zien dat het niet in orde is in Turkije.''

Europa zou geen uitzondering mogen maken voor Turkije, stelde ook PvdA-politica Kati Piri. ,,Zolang de antiterreurwetgeving in het land misbruikt wordt om journalisten in de bak te gooien, wetenschappers de mond te snoeren en politici te intimideren, kan er geen sprake zijn van visumliberalisering", aldus Piri.

Minister van Defensie Jeanine Hennis erkende, in haar rol als voorzitter van de EU-lidstaten, dat de deal niet ideaal is, en dat de situatie ,,nog verre van perfect is'', maar dat ,,we de positieve ontwikkelingen ook niet mogen vergeten''. Hennis onderstreepte dat Turkije getoetst zal worden op zijn verdienste.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen