BUI12 mei '16 11:49Aangepast op 12 mei '16 12:04

Senaat Brazilië voor afzetting Rousseff

Auteur: ANP Nieuws

BRASILIA (ANP) - Een meerderheid van de Braziliaanse senaat heeft donderdag gestemd voor het in gang zetten van een afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff.

EPA
EPA

Zij wordt nu geschorst en vervangen door vicepresident Michel Temer.

Na een marathonzitting die twintig uur duurde, stemden donderdag aan het eind van de ochtend (Nederlandse tijd) 55 senatoren voor een afzettingsprocedure, 22 senatoren waren tegen en er was één onthouding.

Rousseff wordt er door politieke tegenstanders van beschuldigd met de staatsbegroting te hebben geknoeid om de kans te vergroten in 2014 te worden herkozen.

Procedure

Senaat en hooggerechtshof moeten binnen circa een half jaar onderzoeken of de beschuldigingen steek houden. Als ze dat bevestigen, moet de Senaat in een stemming Rousseff afzetten.

Eerder stemde ook een ruime meerderheid van het parlement voor het opstarten van een afzettingsprocedure. Rousseff en haar aanhang stellen dat er een staatsgreep wordt gepleegd.

Wanbeleid

De linkse Rousseff van de Arbeiderspartij (PT) volgde in 2011 haar partijgenoot Luiz Inácio Lula da Silva als president op. Ze is erg impopulair geworden door economisch wanbeleid tijdens een van de ergste crises die de economie heeft gekend.

De hoogste aanklager van Brazilië wil naar zowel Rousseff als Lula een onderzoek. Lula wordt verdacht van betrokkenheid bij een corruptieschandaal rond staatsoliebedrijf Petrobras. Rousseff zou het onderzoek daarnaar hebben belemmerd. Het schandaal veroorzaakte een crisis in de Braziliaanse politiek en is de oorzaak van de nakende afzetting van Rousseff.

Gerelateerde artikelen