BUI12 mei '16 17:16Aangepast op 12 mei '16 19:16

Paus wil rol vrouw als diaken onderzoeken

Auteur: ANP Nieuws

ROME (ANP) - Paus Franciscus wil laten onderzoeken of vrouwen in de toekomst de rol van diaken (dienaar) in de rooms-katholieke kerk op zich kunnen nemen.

EPA
EPA

Hij zei dit donderdag bij de ontvangst van negenhonderd vrouwen uit alle werelddelen binnen de rooms-katholieke kerk, die de paus in audiëntie ontving.

De kerkvader wil een studiecommissie aan het werk zetten die moet bekijken of vrouwen als diaken kunnen worden aangesteld. ,,Het lijkt me goed om een commissie dit goed uit te laten zoeken'', aldus de paus in gesprek met zijn vrouwelijke toehoorders.

Diakens zijn geen priesters, maar vervullen tal van sociale taken binnen de rooms-katholieke kerk. Ook mogen zij worden ingezet bij begrafenissen of kerkelijke inzegeningen van huwelijken. De diakenen worden gewijd en staan in rang onder die van priesters en bisschoppen. Gehuwde mannen is het wel toegestaan als diaken te werken.

Jullie hebben gelijk!

Het initiatief van de paus wordt toegejuicht door historica Lucetta Scaraffia, die tevens het vrouwenmagazine van L'Osservatore Romano leidt, de spreekbuis van het Vaticaan. ,,Als het om vrouwen gaat, dan zet deze paus zich daarvoor met heel zijn hart in om obstakels te overwinnen en tegelijkertijd de curie (de bestuursorganen van de Heilige Stoel, red.) niet op de tenen te trappen'', zegt zij. ,,Alle verboden voor vrouwen - ook het verbod te preken - staan niet onomstotelijk vast en kunnen dus worden gewijzigd.''

De belangrijkste opening die paus Franciscus volgens Scaraffia geboden heeft, is dat vrouwen het hebben aangedurfd hem in alle openheid vragen te stellen, omdat ze het zat zijn ook in de toekomst buitengesloten te worden. ,,En de paus heeft gezegd: 'Jullie hebben gelijk!','' aldus Scaraffia.

Gerelateerde artikelen