BUI14 mei '16 09:27Aangepast op 14 mei '16 09:49

Hezbollah: soennieten doodden topman

Auteur: ANP Nieuws

BEIROET (ANP/RTR) - De Libanese sjiitische beweging Hezbollah heeft soennitische extremisten in Syrië aangewezen als de daders die een topman van de militie van de beweging, Mustafa Badreddine, hebben gedood.

EPA
EPA

Dat meldde de aan Hezbollah gelieerde tv-zender al-Manar zaterdag in Beiroet.

De dood van Badreddine werd vrijdag gemeld. Hij zou door een explosie in Syrië om het leven zijn gekomen. Veel waarnemers dachten meteen aan een Israëlische luchtaanval, maar Hezbollah maakte dit maal Israël geen verwijten. Zaterdag meldde al-Manar dat Badreddine door artillerievuur van 'takfiris' in de buurt van de luchthaven van Damascus is gedood. Hij is vrijdag begraven. Met 'takfiris' bedoelt Hezbollah figuren die ten onrechte claimen moslim te zijn. De term is bestemd voor soennitische extremisten.

Badreddine heeft een groot deel van zijn leven gewijd aan militaire acties tegen Israël, dat een de stuk van het zuiden van Libanon overheerste tussen 1982 en 2000. Maar Badreddine had veel vijanden in de regio, zoals bijvoorbeeld in het huidige Syrië of in Koeweit waar hij in de jaren tachtig ter dood werd veroordeeld.

Badreddine was sinds 2012 de commandant van de strijders van Hezbollah in Syrië. De sjiitische strijders steunen samen met Iran en Rusland het regime van president Bashar al-Assad. De sterkste vijanden van Assad zijn soennitische extremisten. Assad behoort tot de minderheid van alawieten in Syrië. Die hangt een geloof aan dat wortels heeft in de sjiitische islam.

Gerelateerde artikelen