BUI14 mei '16 13:18

'Sjoemelstaal in scheurtjesreactoren'

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De omstreden Belgische kernreactoren in Tihange en Doel bevatten mogelijk stalen onderdelen die niet aan de normen voldoen.

EPA
EPA

Dat berichtte zaterdag de krant De Tijd. De onderneming die de kernenergiecentrales exploiteert, Engie Electrabel, liet zaterdag weten onderzoek naar deze bewering af te wachten, volgens persbureau Belga.

De Tijd heeft het over 'sjoemelstaal' dat zou zijn gebruikt in de reactoren die door een reeks andere problemen al de weinig eervolle bijnaam 'scheurtjesreactoren' hebben gekregen. Volgens De Tijd komt het staal dat mogelijk voor een deel niet deugt, uit de Franse staalfabrieken in Le Creusot. Daar is de Franse kerncentralebouwer Areva neergestreken. Die zou staal uit Le Creusot hebben gebruikt waarvan de opgegeven kwaliteitsgegevens niet klopten.

Areva heeft eerder erkend dat er onregelmatigheden met stalen onderdelen zijn vastgesteld. Die zitten voor een deel in Franse rectoren verwerkt, maar ook in buitenlandse, zoals het reactorvat van Tihange 1 uit de jaren zeventig of het recent geïnstalleerde deksel dat is gezet op het reactorvat van Doel 4.

Gerelateerde artikelen