ECO7 jan '16 09:17

AEX opent diep in het rood

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is donderdag flink lager aan de handelssessie begonnen.

ANP
ANP

Ook in de rest van Europa is het sentiment zeer negatief. De stemming staat onder druk vanwege eerdere verliezen op Wall Street en dieprode koersenborden in het Verre Oosten. Daar gingen de Chinese beurzen voor de tweede keer deze week vroegtijdig dicht, na een flinke koersval. Ook een verdere daling van de olieprijs weegt zwaar.

De Amsterdamse AEX-index stond in het eerste handelsuur 2,5 procent in het rood op 417,98 punten. De MidKap zakte 2,5 procent tot 661,92 punten. In Londen verloor de hoofdgraadmeter 1,9 procent, terwijl Frankfurt en Parijs respectievelijk 3 procent en 2,4 procent kwijtspeelden.

Een verdere, onverwachte waardedaling van de Chinese yuan maakt beleggers nerveus. ,,De devaluatie van de yuan moet niet te snel gaan. Ik kan me goed voorstellen dat de markten daar zenuwachtig van worden'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Olie

De olieprijzen gingen hard omlaag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 4,7 procent tot 32,40 dollar. Brent verloor 4,6 procent tot 32,68 dollar per vat. Dat zijn de laagste niveaus sinds 2003.

In de AEX was staalconcern ArcelorMittal de sterkste daler met een min van 5,6 procent, omdat de vraag naar staal vanuit China naar verwachting zal verzwakken. Olieconcern Shell ging 4,2 procent omlaag. Ook elders in Europa stonden de oliebedrijven fors onder druk. Zo verloor BP in Londen 3,7 procent en Total moest 3,6 procent terug in Parijs.

PostNL

In MidKap had PostNL het moeilijk met een verlies van 5 procent door een lager beleggingsadvies van Bank Degroof Petercam. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM zakte bijna 2 procent, ondanks positieve opmerkingen over het resultaat van het afgelopen boekjaar.

Marks & Spencer (M&S) klom 1,4 procent in Londen. De Nederlandse topman Marc Bolland van het Britse warenhuisbedrijf stapt na zes jaar aan het roer op. De mijnbouwers in Londen hadden het lastig. Anglo American leverde 8,1 procent in, BHP Billiton verloor bijna 6 procent en Rio Tinto moest een verlies slikken van ruim 4 procent.

De euro was 1,0776 dollar waard, tegen 1,0790 dollar bij het Europese slot woensdag.

Gerelateerde artikelen