ECO4 jan '16 07:36

Chinese beurs dicht na harde koersval

Auteur: ANP Nieuws

SHANGHAI (ANP) - De aandelenhandel in China is maandag vroegtijdig beëindigd omdat de koersen te hard daalden.

EPA
EPA

De toonaangevende CSI 300-index stond 7 procent in het rood, waardoor een juist maandag ingevoerde maatregel om paniek op de markten te voorkomen direct in gebruik moest worden genomen.

De harde koersval kwam onder meer door tegenvallende berichten over de Chinese economie, die wezen op een verdere krimp van de industrie. Daarnaast anticipeerden beleggers op het einde van het tijdelijke verbod op de verkoop van aandelen door grootaandeelhouders van bedrijven.

Sinds maandag wordt de aandelenhandel in China een kwartier gestaakt als de CSI 300 5 procent verliest. Bij een min van 7 procent wordt de handel voor de rest van de dag beëindigd. De CSI 300 bestaat uit de driehonderd belangrijkste bedrijven die zijn genoteerd aan de beurzen in Shanghai en Shenzhen.

Circuit breakers

De zogeheten 'circuit breakers' werden ingevoerd na de dolle rit die de beurzen in China vorig jaar maakten. Daarbij liepen de koersen in de eerste helft van het jaar in recordtempo op, om vervolgens in een wekenlange vrije val te raken. De Chinese regering wil voorkomen dat grote onrust op de markten de toch al afzwakkende groei van de economie schaadt.

De crash in China werkte ook door op andere beurzen in de regio. Zo gingen de Nikkei in Tokio en de Hang Seng in Hongkong (waar de handel niet werd gestaakt) ongeveer 3 procent achteruit. De beurs in Seoul leverde ruim 2 procent in.

Gerelateerde artikelen